Odkamienianie ekspresu do kawy jest ważne
Woda zawiera wiele minerałów, które mogą spowodować osad kamienia w ekspresie do kawy.
Osadzający się kamień może zapchać urządzenie i spowodować poważne uszkodzenia. Nie wspominając o tym, że może to wpłynąć na smak i temperaturę twojej kawy. Bez względu na to, jakiej używasz wody w ekspresie, z kranu czy filtrowanej, dobrym pomysłem jest regularne odkamienianie ekspresu do kawy.
Skąd się bierze kamień w ekspresie i jak się go pozbyć?
Jeśli minerały są wysokie i masz twardą wodę, oznacza to częstsze usuwanie kamienia z ekspresu do kawy. Każde urządzenie jest inna i każde źródło wody ma nieco inny skład, jednak ogólny proces odkamieniania i efekt jest taki sam, niezależnie od tego, czy wybierzesz odkamieniacz w płynie, czy w tabletkach. Warto wybierać bezpieczne i naturalne odkamieniacze do ekspresów na bazie kwasu cytrynowego lub mlekowego. Ekspres do kawy nie jest tanim zakupem, więc jeśli nie chcesz uszkodzić urządzenia, warto wybrać do czyszczenia odkamieniacz zalecany przez producenta.
Obecnie wiele nowoczesnych ekspresów do kawy posiada automatyczny cykl czyszczenia i odkamieniania. Jeśli jednak twój ekspres nie ma takiej funkcji, możesz przeprowadzić odkamienianie ręcznie. Odkamieniacz usunie wszelkie osady z ekspresu do kawy, dzięki czemu urządzenie będzie działało wydajniej, pobierze mniej energii, a zaparzona kawa będzie smaczna i aromatyczna. Należy przeprowadzać proces odkamieniania regularnie, zazwyczaj producenci zalecają wykonywać czyszczenie ekspresu z kamienia co miesiąc lub co trzy miesiące. Zależy to od jakości wody wlewanej do ekspresu, jak również od częstotliwości użytkowania urządzenia.
Odkamieniacz w tabletkach saeco pomoże wyczyścić ekspres do kawy z zanieczyszczeń i osadów kamienia. Wystarczy jedną tabletkę rozpuścić w wodzie, wlać roztwór do pojemnika na wodę w ekspresie i włączyć cykl odkamieniania lub przepuścić przez urządzenie ręcznie. Następnie ekspres należy dokładnie wypłukać czystą wodą dwa razy i jest on znów gotowy do parzenia smacznej i aromatycznej kawy.