Jak piec potrawy, aby nie były przypalone lub nadmiernie wysuszone
Potrawa przygotowana w piekarniku jest znacznie bardziej soczysta i smaczniejsza niż to, co smaży się w głębokim tłuszczu na kuchence.
Takie dania przygotowywane są we własnym sosie, z minimalną ilością oleju, dlatego są mniej kaloryczne i lżej strawne. Nawet ludzie, którzy nie chcą całkowicie odmówić sobie smażonego jedzenia, mogą cieszyć się smakiem potraw pieczonych. Można również przykładowo mięso lekko obsmażyć na kuchence do złotej skórki, a następnie upiec w piekarniku, co z pewnością jest zdrowszym wyborem niż smażenie na głębokim tłuszczu.
Jakie potrawy można przygotować używając rękawy do pieczenia
Obecnie kulinarnym trendem jest przygotowanie potraw w niskich temperaturach przez kilka godzin. Jest to metoda gotowania, która pozwala zachować cały smak, aromat, prawidłową teksturę dowolnych produktów spożywczych. Ryby, mięso, warzywa można po prostu upiec w piekarniku lub zrobić to przy pomocy nowoczesnych rozwiązań zapobiegających przypaleniu czy nadmiernemu wysuszeniu. Można zawinąć potrawę w folię aluminiową, w pergamin lub włożyć w specjalny rękaw do pieczenia.
W folii, papierze i rękawie do pieczenia można przygotować prawie wszystko, warzywa, mięso, ryby, kurczaka w całości lub w porcjach, pasztety, mięsa nadziewane, szynki ich kombinacje, a nawet całe dania, powiedzmy wieprzowina z ziemniakami i warzywami lub rybę z cytryną i warzywami. Oznacza to, że gospodyni nie musi myśleć o tym, jaki rodzaj bocznego przybrania dobrać, aby skomponować główne danie i używać do tego wielu naczyń, ponieważ wszystkie składniki potrawy są pieczone razem i w tym samym czasie. Możemy wszystkie składniki dania zawinąć w rękaw do pieczenia, doprawić, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Do gotowania potraw w różnego rodzaju hermetycznych rękawach czy foliach nie trzeba posiadać specjalnych talentów kulinarnych, każde danie jest pyszne i właściwie samo się robi. Każda potrawa jest miękka, krucha i delikatna, ponieważ gotuje się go we własnym soku. Dodatkowo rozwiązania takie jak rękawy do pieczenia chronią blachy i piekarnik przez zabrudzeniami.