Jak właściwie przechowywać jabłka?
Wielu hodowców przechowuje owoce i warzywa po zbiorach czekając na lepsze ceny i wzrost popytu, mogą posłużyć do tego różnego rodzaju specjalistyczne chłodnie.
Oczywiście w tego rodzaju chłodniach można przechowywać także jabłka. Jednak nie każde jabłko będzie nadawało się do dłuższego przechowywania. W czasie zbiorów należy wybrać najlepsze jabłka które umieścimy w chłodni. Jabłka łatwo się siniaczą i zadrapują, trafiają one do przerobu, a najlepsze okazy można umieścić w chłodni. Idealna temperatura przechowywania to 5-10 stopni Celsjusza przy wilgotności względnej 90 do 95 procent. Należy przez cały czas sprawdzać wilgotność i temperaturę, nie można dopuścić do spadku wilgotności ponieważ mogło by to doprowadzić do spadku wagi jabłek. Oczywiście miejsce musi być zaciemnione.
Oczywiście trzeba sprawdzać stan jabłek, należy wyjmować te które zaczynają się psuć. Jabłka w pewnym stopniu nadal mogą dojrzewać w magazynie dlatego też nie wszystkie odmiany jabłek nadają się do długotrwałego przechowywania.
Ważne jest także aby wybrać odpowiedni moment zrywania jabłek, które nie powinny być przejrzałe. W przypadku długotrwałego przechowywania ważne jest, aby jabłka się nie stykały. Dlatego też warto będzie przygotować odpowiednie pojemniki, będą to najczęściej pojemniki tekturowe, lub plastikowe. Ważne jest aby zachować pomiędzy jabłkami pewną odległość. Jest to ważne ponieważ w chłodniach stosowana jest wentylacja, powietrze powinno swobodnie krążyć pomiędzy owocami. Dlatego też trzeba zwrócić uwagę na rozmieszczenie półek i skrzynek. Półki muszą znajdować się w pewnej odległości od ścian naszego magazynu. Skrzynki powinny być układane w taki sposób aby umożliwiały swobodną cyrkulację powietrza. Z pewnością przechowywanie jabłek, wymaga odpowiedniej temperatury, im będzie ona niższa tym czas przechowywania może być dłuższy. Niektóre odmiany jabłek w odpowiednich warunkach możemy przechowywać nawet przez 12 miesięcy. Chociaż najczęściej jabłka będą przechowywane 4-6 miesięcy oczywiście w zależności od potrzeb.