Pasza sojowa to dobra alternatywa dla mączki rybnej
Mąka sojowa jest wytworzona przez zmielenie stałych pozostałości produkcji oleju sojowego i jest szeroko stosowana jako uzupełnienie źródła białka w dietach zwierzęcych, w tym świni, kurczaka, bydła, konia, owiec i jako karma oraz zanęta dla ryb.
Mączka sojowa charakteryzuje się wysoką zawartością odżywczą i jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Jako pasza mączka i śruta sojowa są smaczne i wysoko strawne dla zwierząt oraz ryb hodowlanych. Jest to pokarm wysokoenergetyczny, może być również o wysokiej zawartości białka 44 procent lub więcej, lub o wysokiej zawartości oleju, a o wartości energetycznej mączki sojowej decyduje obróbka cieplna i proces wytwarzania. U zwierząt hodowlanych roślinożernych siano niskiej jakości można zastąpić mączką sojową, aby uzyskać taką samą wydajność. Tłuszcz zawarty w mączce sojowej zapewnia trwałe i niedrogie źródło energii, białka i błonnika. Mąka sojowa pełnotłusta jest najczęściej stosowana w akwakulturze. Wysoka ilość energii i łatwo przyswajalne białko to odpowiednia karma dla ryb i świetna alternatywa dla mączki rybnej. Ze względu na globalną dostępność i niskie koszty śruta i mączka sojowa są potencjalnie uważane za najbardziej odpowiednie źródło białka oraz jako dobra alternatywa dla mączki rybnej.
Najczęściej stosowanymi produktami w akwakulturze są prażone śruty sojowe.
W zależności od dostępności stosuje się obłuszczone i niełuskane śruty sojowe oraz pełnotłusta mąka sojowa. Ogólne ograniczenia dotyczące stosowania produktów sojowych w dietach dla zwierząt wodnych wynikają ze stosunkowo wysokiego poziomu węglowodanów, niskiego poziomu tłuszczu surowego i białka surowego oraz niższych poziomów aminokwasów zawierających siarkę w porównaniu z poziomami występującymi w mączce rybnej, ale odpowiednio przetworzona śruta i mąka sojowa eliminują te problemy w żywieniu ryb hodowlanych. Szacuje się, że przemysł akwakultury zużywa mniej niż 10 procent całej śruty sojowej wykorzystywanej przez przemysł hodowlany, jednak tendencja ta powinna wzrastać w przyszłości.